Удосконалення технології виконання робіт

Нові підприємства мають будуватися в районах, де проектується найбільший розвиток промислового та житлового будівництва та де монтажні та спеціалізовані організації мають слабку мережу виробничих баз. При проектуванні та будівництві нових об’єктів виробничих баз будіндустрії слід враховувати
необхідність створення виробничих підприємств технічно та економічно обґрунтованих як з точки зору їх потужності та місця будівництва, так і номенклатури своєї продукції. Технологічні процеси в підприємствах, що будуються, повинні ґрунтуватися на сучасних досягненнях науки і техніки і здійснюватися за допомогою ефективних машин і механізмів із застосуванням засобів автоматизації.

При плануванні заходів щодо подальшого вдосконалення технології монтажних та спеціальних будівельних робіт слід перш за все виходити з необхідності широкого впровадження прогресивних методів виконання робіт, у тому числі великоблочного монтажу при виконанні всіх видів монтажних і спеціальних будівельних робіт. Монтаж будівельних конструкцій та технологічного обладнання великими блоками, як зазначалося вище, має вирішальне значення у справі скорочення тривалості будівництва. Можна навести багато прикладів того, наскільки різко скорочуються терміни будівництва хімічних, нафтопереробних та цементних заводів, металургійних та інших підприємств завдяки використанню великоблочного монтажу.

На будівництвах хімічної та нафтової промисловості вага та габарити обладнання, особливо апаратів колонного типу, постійно збільшуються. Їх вага становить 200-300 г, діаметри цих апаратів досягають більше 6 я, а висота – 40-60 м. На цих будівлях складання та ізоляцію таких колон тепер виробляють на землі в зручних умовах, а потім їх піднімають у проектне положення за кілька годин , в той час як у колишні роки такі колони збирали поелементно, теплову ізоляцію здійснювали після встановлення колон, на що йшло значно більше часу.