Нульовий цикл будівлі

Нульовим циклом при зведенні будівлі називають усі роботи, які виконуються нижче першого поверху будівлі. В нього входять планування території та зачистка, копка котловану під майбутній фундамент та видалення зайвого ґрунту, підведення всіх комунікацій, газопровід, каналізацію, центральне опалення, зведення фундаменту та будівництво підвалу, гідроізоляція фундаменту.

Першим та головним етапом є геодезичні роботи, тут помилки неприпустимі і можуть призвести до трагічних наслідків, аж до знесення готової будівлі. Потім огороджується майданчик де стоятиме будинок, складуватиметься будівельні матеріали, розміщуватиметься будівельна техніка та побутівки для будівельників. Робляться тимчасові дороги з піску та гравію.

Копають котлован і по намічених осях зводять фундамент – стрічковий, пальовий, стовпчастий. Вибір фундаменту залежить від виду грунту та глибини його промерзання. Коли фундамент готовий будується підвал. У підвалі зосереджуються всі комунікації будинку, через нього здійснюється вентиляція всіх поверхів по вентиляційних каналах. Прокладаються труби опалення та водопостачання, які згодом постачаються лічильниками.

У зв’язку з тим, що підвал знаходиться під землею в ньому є вогкість, тому на етапі будівництва підвал необхідно забезпечити вентиляцією. Від проникнення вологи захистить гідроізоляція. Завершальний етап нульового циклу – пристрій перекриттів, його роблять із залізобетонних плит або заливають моноліт по незнімній опалубці. Перекриття повинно бути горизонтальним, витримувати великі навантаження деформації. Також у перекритті формуються отвори та отвори для подальших дій щодо будівництва будівлі.