Що робити, щоб розетки вдома не плавилися?

Багато хто мав неприємний досвід, коли вдома розплавилася розетка. Що спричиняє таку ситуацію та як їй запобігти? Основними причинами перегріву та загоряння розеток є надмірне навантаження, неякісні контакти вилки електроприладу, зазор між штирями вилки та контактами розетки. А також, звісно, неналежне кріплення дротів до розетки, яке може стати причиною їхнього перегріву. Сучасні вимоги до кріплень електричних дротів у квартирах передбачають використання кабельних наконечників.

Отже, якщо ви не практикуєте одночасне підключення кількох приладів через подовжувач, а розетка час від часу надто нагрівається, потрібно перевірити:

  1. чи все гаразд із контактами ваших електроприладів – якщо при підключенні до інших розеток вони працюють нормально, то проблема не у вилках;
  2. чи щільно заходять штирі в розетку, бо якщо є зазор, він спричинить підвищення температури;
  3. чи все в порядку безпосередньо з розеткою.

Останній пункт краще довірити кваліфікованому електрику. Проте будь-кому не завадить знати основні принципи з’єднань квартирної електропроводки. Хоча б для того, щоб переконатися, що роботу буде зроблено як слід.

Якими мають бути дроти в квартирі та навіщо потрібні кабельні наконечники

Згідно з Правилами улаштування електроустановок (ПУЕ), в квартирах заборонено прокладати алюмінієві дроти. Здебільшого для прокладання проводки в оселі використовують багатожильний мідний дріт, бо він більш гнучкий у порівнянні з одножильним. Всі місця з’єднання дротів мають бути захищені від окислення та забезпечувати відмінне зчеплення. Раніше для досягнення цієї мети дроти скручували чи спаювали, однак забезпечити якісне з’єднання таким чином було доволі складно. Зараз питання вирішується набагато простіше, швидше та ефективніше – кабелі з’єднують кабельними наконечниками.

Кільцеві кабельні наконечники з ізоляцією для проводу 2,5 кв. мм під болт 6

Для з’єднань у квартирі потрібні наконечники (зажими, клеми) з міді, оскільки з’єднувати потрібно буде саме мідні дроти. Більшість сучасних розеток зі зворотного боку має дві пластини, між якими й фіксується кабель квартирної проводки. В цьому разі доцільно використовувати кільцевий наконечник, закріпивши його між пластинами розетки за допомогою гвинта. Якщо ж йдеться про глобальні зміни домашньої електропроводки, або ж ситуацію, в якій потрібна її повна заміна, то в пригоді також стануть наконечники інших типів кріплення. 

Найкращі мідні наконечники різних форм і розмірів ви знайдете на сайті «Італ-Техно». Всі зажими для кабелів, які пропонує компанія, виготовлені на італійських заводах і відповідають стандартам якості ЄС та України. За умови якісно проведеного монтажу з кабельними наконечниками від «Італ-Техно» ваші розетки будуть справно виконувати свою функцію протягом багатьох років.