Помилки при утепленні багатоповерхівок

Неймовірно високі ціни на газ і електроенергію в Україні, що спровокували безпрецедентне зростання вартості комунальних послуг, і в першу чергу на опалення, змушують більшість громадян країни шукати вихід із патової ситуації. Збереження тепла в житло в холодну пору року — єдиний варіант, що дозволяє економити кошти і жити в нормально опалювальному житло. У зв’язку з цим попит на його утеплення в країні безперервно і швидко росте.

Особливо затребувані послуги на утеплення квартир багатоповерхових будинків, побудованих в радянський період. Їх стіни, зведені з цегли та панельних блоків, легко пропускають зовні велика кількість тепла, так як ці матеріали не володіють хорошими теплоізоляційними властивостями. В СРСР надійний обігрів житлових і виробничих приміщень забезпечувався якісною роботою державної опалювальної системи і гранично низькими цінами на газ і електроенергію. Сьогодні громадяни змушені самі піклуватися про комфорт своїх квартир і будинків.

Утеплення фасадів багатоповерхівок — захід непростий і недешеве. Це пов’язано з необхідністю залучення послуг промислових альпіністів і складністю домовитися мешканцям будинку про одночасне утепленні всього фасаду. Саме такий варіант дозволяє досягти значної економії і максимальної якості покриття.

Чого не слід робити?

Однак такого консенсусу вдається досягти досить рідко, і власники квартир вирішуються на точкове утеплення фасаду квартири в багатоквартирному будинку, що з технологічної точки зору є найгіршим варіантом зовнішнього утеплення і може призвести до виникнення безлічі негативних наслідків. Їх кінцевим результатом є різке збільшення витоку тепла і швидке руйнування стін і прилеглих конструкцій. Причому, це стосується як утепленій квартири, так і сусідніх з нею приміщень.

Ще однією помилкою при теплоізоляції багатоквартирних будинків є утеплення квартири зсередини. Багато громадян, які не володіють достовірною інформацією, вважають такий варіант найбільш простим і дешевим, так як, на їхню думку, можна все роботи виконати самостійно. Це — дуже велика і дуже дорога помилка. Ізоляція зовнішньої стіни від внутрішнього тепла запускає теплофізичні процеси, що призводять до розвитку грибка і цвілі, посиленню відтоку тепла і руйнування стіни.

Внутрішнє утеплення зовнішніх стін виправдано тільки в тих рідкісних (на щастя) випадках, коли їх зовнішнє утеплення неможливо. Наприклад, будинок являє собою історичну цінність, і міняти його зовнішній вигляд заборонено. У такій ситуації підбір утеплювача і проведення всіх видів робіт однозначно слід довіряти тільки професійним робочим спеціалізованих фірм.