Вимірювання температур

Якщо вимірювальна частина приладів включається до системи регулювання температури, як вторинний прилад використовують електронні автоматичні потенціометри зі спеціальним виходом на регулюючий пристрій: типів ЕПП-120 ЕПП-120-С ЕПП-107, ЕПП-107-1; з дисковою діаграмою модифікації 4812, 4813, 4814; малогабаритні типу ПСР-1 та ін. Термопару важко встановити на обертовий
сушильний барабан, тому що від неї передаються показання до вторинного приладу, розташованого на щиті керування. Термопари повинні обертатися разом із барабаном.

При цьому матеріал, що висушується, просуваючись по барабану, стикається з вимірювальним елементом, стираючи його. Електрорушійна сила з термопари знімається через тролеї спеціальним струмознімачом.

Температура на виході із сушильного барабана вимірюється термометрами опору, що працюють у комплекті з ло-гометром або з електронним автоматичним мостом. Вимірювання температури електричним термометром опору засноване на функціональному зв’язку активного опору деяких провідників із температурою. Зміна температури визначається зміною активного опору струму ланцюга.

Вимірювальна схема включає три елементи: термометр опору (сприймає елемент), джерело струму постійної напруги і прилад для вимірювання струму.

Для вимірювання температур відпрацьованого теплоносія застосовують платинові термометри опору з пелюстки опресованим плоским і заскленим сприймаючими елементами. Ці термометри характеризуються зниженою інертністю. Термометр опору підключають до мосту або до логометра по дво-або трипровідній системі з подгоночными котушками для коригування опору з’єднувальних проводів.

Трипровідна система підвищує точність виміру. За допомогою термометрів опору можна вимірювати температуру в декількох точках одним логометром з перемикачем або багатоточковим електронним автоматичним мостом.