Підвищена вологість в побутових приміщеннях та її вплив на організм людини

Якщо під час перебування в приміщенні спостерігається затруднене дихання, то причина може ховатися в підвищеній вологості, яка пригнічує легеневу систему і провокує ряд захворювань. Про норми цього параметра щодо атмосфери рекомендується дізнаватися із прогнозу погоди, але і в будинку, офісі або квартирі можна використовувати вимірювальний прилад, який вказує на недолік та надлишок в повітрі мікроскопічних вкраплень води. Ця характеристика тісно пов’язана з температурою, яка теж має вплив на мікроклімат в закритих просторах.

Зони підвищеного ризику та основоположні фактори

Відомо, що вологі утворення характерні для наступних побутових приміщень – це ванна кімната та кухня. Але якщо є порушення в системі вентиляції, то в зону ризику потрапляють вітальні, спальні та дитячі кімнати. Останній варіант особливо небажаний, адже організм дитини особливо схильний до захворювань, спровокованих надлишком вологи. Якщо рівень досягає 65%, то пора бити тривогу. Однак технічні несправності вентиляції – не єдиний фактор оскільки причина може ховатися в сусідстві з підвалом або дощовій погоді.

Стандартний новий або б/у осушувач повітря (вітринний сток) здатний вирішити проблему в окремо взятому приміщенні, але якщо потрібно охопити простір багатокімнатної квартири або власному будинку, то варто подбати про комплекс заходів.

Дія підвищеної вологості на дитячий організм

У малюків та дітей старшого віку регулярне вдихання вологого повітря викликає такі реакції:

  • захворювання верхніх дихальних шляхів;
  • зниження захисту від імунної системи;
  • неспокійний та короткочасний сон;
  • млявість, апатичний стан.

Від вологості страждають також люди похилого віку, особливо які мають захворювання опорно-рухового апарату, такі як артрити та ревматизм, причому якщо рівень не буде знижений, терапевтичне лікування не принесе ніяких результатів.

Мало того, надлишок вологи згубний для самого приміщення, в якому сиріють речі, одяг, меблі, декор та шпалери. Під останніми утворюється пліснявий наліт, вивести який можна лише доклавши чимало зусиль. Постраждати від негативу може також підлогове покриття, на прикладі роздутого ламінату або паркету. Уникнути неприємностей допоможе регулярне провітрювання зі змінним включенням продуктивного осушувача, причому важливо оцінити перед покупкою його технічні характеристики.